Eetproblemen

Bijna iedereen vindt zichzelf wel eens te dik en doet daarom aan de lijn. Mensen gaan dan tijdelijk heel bewust om met wat ze van zichzelf wel en niet mogen eten.Ook zijn er veel mensen die wat meer snoepen in tijden van stress. Als voedsel een obsessie wordt, dan kan het zijn dat er sprake is van een eetstoornis.

Wat is een eetstoornis?

Voor mensen met een eetstoornis is voedsel een obsessie geworden. De hele dag staat in het teken van eten en/of calorieën en lichaamsgewicht. Het lijnen wordt soms afgewisseld met eetbuien. Om de eetbuien te compenseren of om nog meer af te vallen, gaan mensen met een eetstoornis soms extreem sporten. Bij bepaalde vormen van de stoornis proberen mensen de eetbuien te compenseren door braken of het gebruik van laxeermiddelen. Bij andere vormen staat het mateloos eten centraal.

Mensen met een eetstoornis voelen vaak schaamte, schuld en walgen van zichzelf als ze zich niet aan hun voornemens hebben gehouden.

De negatieve gevolgen van een eetstoornis zijn groot. Werken of het onderhouden van sociale contacten is soms niet meer mogelijk. Het extreem lijnen en/of de eetbuien hebben gevolgen voor het gedrag, de gedachten en gevoelens, maat ook voor de fysiologische processen in het lichaam. Soms kan iemand hierdoor een depressie of een angststoornis ontwikkelen. Ook de lichamelijke gevolgen zijn ernstig. Mensen met een eetstoornis kunnen last krijgen van hartritmestoornissen. Ook kan het hun gebit aantasten door het braken.

De meest voorkomende eetstoornissen zijn Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder.

Verder lezen? Zie http://www.psychischegezondheid.nl.