Klachten naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis

Bijna iedereen maakt wel een keer in zijn leven iets ergs of iets schokkends mee. Bijvoorbeeld een inbraak, een scheiding of een auto-ongeluk. De meeste mensen kunnen zo’n traumatische ervaring zelf verwerken. Maar sommigen slagen er niet in de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Er kan dan sprake zijn van een posttraumatische stress-stoornis.

Wat is een post traumatische stressstoornis?

Een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) ontstaat door een gebeurtenis die psychisch een diepe wond (trauma) heeft achtergelaten en veroorzaakt zoveel stress dat het dagelijks leven erna (post) ernstig is verstoord. Mensen hebben een PTSS wanneer de lichamelijke en geestelijke klachten die ze direct na de traumatische ervaring hebben, niet binnen 3 maanden verdwijnen. De gebeurtenis heeft een blijvende pijn veroorzaakt en de klachten die het slachtoffer daardoor heeft, staan het dagelijks functioneren in de weg. Soms krijgen mensen pas na maanden of jaren last van de traumatische ervaring. Dat geldt bijvoorbeeld voor slachtoffers van incest, oorlog, vervolging of marteling. 

De verschijnselen van een PTSS zijn verschillend. Mensen kunnen last hebben van herbelevingen, vermijding, spanning en verhoogde waakzaamheid. Bij herhaalde vroegkinderlijke trauma's zijn de verschijnselen vaak meer complex en grijpen diep in in de persoonlijkheidsontwikkeling.

Veel mensen met een PTSS geven zichzelf de schuld van de gebeurtenis en hebben last van minderwaardigheidsgevoelens.

Verder lezen? Zie http://www.psychischegezondheid.nl.