Somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijk klachten

Sommige mensen ervaren langdurig lichamelijke klachten zonder dat daarvoor een medische oorzaak te vinden is. Dit noem je een somatoforme stoornis. Het grootste misverstand over deze stoornis is dat de klachten gefantaseerd of expres veroorzaakt zouden zijn.

Wat is een somatoforme stoornis?

Mensen met een somatoforme stoornis hebben aanhoudend pijn of andere lichamelijke klachten waarvoor artsen geen medische oorzaak kunnen vinden. De diagnose somatoforme stoornis kan niet gesteld worden als de lichamelijke klachten verklaard kunnen worden door een andere psychische aandoening, bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis. De stoornis is voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Vaak wordt gedacht dat de klachten worden ingebeeld, nagebootst of bewust veroorzaakt. Vanwege dit onbegrip uit de omgeving kunnen de klachten toenemen. De volgende lichamelijke klachten komen voor:

Het kan ook gebeuren dat de klacht hoort bij een verklaarbare lichamelijke aandoening, maar ernstiger is of langer duurt dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een lichte verwonding aan een hand veel langer pijn houdt dan medisch kan worden verklaard. Vaak ontstaan er, vanwege de aanhoudende lichamelijk klachten, ook psychische problemen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin de gevolgen de klachten in stand houden en herstel wordt belemmerd.

Een van de vormen van de somatoforme stoornis is hypochondrie.Het gaat hierbij om de de ongegronde vrees een ziekte onder de leden te hebben.

Verder lezen? Zie http://www.psychischegezondheid.nl.