Verslavingsproblemen bij volwassenen

Veel mensen drinken wel eens alcohol, gaan af en toe naar een casino of gebruiken wel eens een slaapmiddel. Hierdoor kan iemand zich meer ontspannen of zelfverzekerder voelen of het gevoel hebben er meer bij te horen. Maar als iemand steeds meer nodig heeft en er afhankelijk van wordt, dan kan het zijn dat er sprake is van een verslaving.

Wat is een verslaving?

Mensen met een verslaving zijn afhankelijk van een gewoonte (bijvoorbeeld computerspellen spelen) of een middel (bijvoorbeeld drugs). Ze zijn een groot deel van hun tijd bezig met het verkrijgen en innemen van het middel of het uitvoeren van de gewoonte. Het middel waaraan ze verslaafd zijn, is het belangrijkste in hun leven. Ze zijn er emotioneel en soms ook lichamelijk van afhankelijk. Daardoor vergeten ze vaak andere belangrijke dingen in het leven zoals familie en werk. Als het lichaam het middel niet krijgt, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Iemand voelt zich dan ziek of depressief. Mensen kunnen verslaafd raken aan:

Er is meestal sprake van verslaving als iemand:

Iemand die verslaafd wordt, doorloopt meestal een aantal fases. Het begint met experimenteren. Dan zoekt de gebruiker de positieve effecten van het middel en weet dit in zijn leven in te passen zonder dat anderen daar last van hebben. In de volgende fase krijgt het gebruik een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Iemand gebruikt niet alleen om zich lekker te voelen, maar ook om bijvoorbeeld spanningen tegen te gaan. In de laatste fase, de verslavingsfase, wordt vrijwel het hele leven door gebruik beheerst. Er zijn schadelijke gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.

Verder lezen? Zie: http://www.psychischegezondheid.nl