Logo Rondom Psychotherapie

 

De beste psychische zorg in
Zuid-Kennemerland...

  • Home >
  • Informatie voor cliënten

Klachten mbt geheugen orientatie & cognitieve problemen

Je loopt de trap op, staat in de slaapkamer en je kunt je niet meer herinneren waarom je naar boven bent gegaan. Dit is voor veel mensen herkenbaar. Als dit af en toe voorkomt, is dit niet vervelend en misschien zelfs grappig. Maar mensen die zo vergeetachtig zijn dat het een grote last is, kunnen lijden aan een cognitieve stoornis.

Wat is een cognitieve stoornis?

Bij het ouder worden krijgt iedereen te maken met geleidelijke achteruitgang van het functioneren van de hersenen. Maar wanneer dit versneld of drastisch gebeurt, dan kan er sprake zijn van een cognitieve stoornis. De achteruitgang van de hersenfuncties kan leiden tot stoornissen in de waarneming, de aandacht, het concentratievermogen, het geheugen, de oriëntatie, het taalgebruik en het uitvoeren van praktische vaardigheden.

Een cognitieve stoornis kan tijdelijk of blijvend zijn. Tijdelijke stoornissen komen bijvoorbeeld voor bij psychische problemen zoals depressie. Ook kunnen ze een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ontregelde stofwisseling of een blaas- of longontsteking. Vooral oudere mensen zijn hier gevoelig voor. Voorbeelden van blijvende stoornissen zijn de diverse vormen van dementie, de ziekte van Korsakov en de gevolgen van ander niet aangeboren hersenletsel.

Verder lezen? Zie http://www.psychischegezondheid.nl

Ga terug