- Home >
- Informatie voor cliënten
De beste psychische zorg in
Zuid-Kennemerland...
Kosten & vergoeding
Of een psychotherapeutische behandeling wordt vergoed, hangt af van een drietal variabelen.
1. Is er een verwijsbrief van de huisarts?
2. Is er sprake van een diagnose die in aanmerking komt voor vergoeding?
De intakegesprekken worden te allen tijde vergoed. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van verdere behandeling is een DSM-diagnose vereist. Niet alle DSM-diagnoses worden echter vergoed door de zorgverzekeraar.
Wanneer geen sprake is van een DSM-stoornis kan iemand op eigen initiatief een psychotherapeut benaderen. De kosten van de behandeling zijn dan voor eigen rekening (Voor een volledige lijst van niet vergoede stoornissen klikt u hier).
3. Heeft de behandelaar een overeenkomst met de zorgverzekering van de cliënt?
De meeste bij ons aangesloten therapeuten hebben contracten met de verschillende zorgverzekeraars. De behandeling wordt dan voor 100% vergoed. De cliënt dient wel het eventueel openstaande eigen risiso zelf te betalen.
Indien de behandelaar geen contract met de zorgverzekering heeft, krijgt de cliënt een factuur. Als er sprake is van een DSM-diagnose welke voor vergoeding in aanmerking komt, dan kan de cliënt de factuur bij de zorgverzekeraar indienen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polis:
- Bij een resitutiepolis ontvangt de cliënt na declaratie bij de zorgverzekeraar altijd 100%-vergoeding van het marktconforme of wettelijke tarief dat staat voor een bepaald behandeltraject (bij volwassenen wordt het eigen risico aangespoken).
- Bij een naturapolis krijgt de cliënt 60-80% van het gemiddelde tarief vergoed (bij volwassenen wordt het eigen risico aangesproken).